dsgd.be | The Rise of the Red Devils
1921
post-template-default,single,single-post,postid-1921,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive

The Rise of the Red Devils

02 mrt The Rise of the Red Devils

‘The Rise of the Red Devils’. De titel heeft veel weg van een goedkope Hollywoodproductie waar openspattende zakjes ketchup en uit ronde borst schreeuwende blondines het scherm bevuilen met een bedroevenswaardige acteerprestatie.

De voetbalintellectuelen onder u, waarbij elke lezer van deze blog zich uiteraard mag rekenen, had bij het lezen van bovenstaande zin onmiddellijk de analogie met onze nationale voetbalelf weten te leggen. In het kader van een stuurloos circus, ook wel KBVB genoemd, wisten de duivels met een ontredderende onlust en laksheid en getooid in schaamrode truitjes het ene dieptepunt na het andere aaneen te rijgen.

En toch… Met een goede regisseur en enkele jonge ambitieuze acteurs die een samenhangend en goed doordacht script brengen, heeft de titel zeker het potentieel tot een ware kaskraker uit te groeien. Ook hier kunnen we dezelfde analogie doortrekken naar onze Duivels die wel eens aan de vooravond van de première van een ware kaskraker zouden kunnen staan. Niemand durft het uit te spreken, zelfs niet eens de indruk te geven dat hij of zij er nog enigszins in gelooft. De enkele ‘believers’ zijn beschimpt, met modder beklad, bespuwd en uitgelachen. Maar nu komt ons moment. Zelfs Michael en Barack wisten het, ‘This is it’, ‘Yes we can!’ Morgen ondergaat Kroatië ‘The Rise of the Red Devils’!!

‘En waarom net morgen?’, hoor ik u tussen het bulderende schuddebuiken door vragen, terwijl je met de achterkant van je hand een traantje uit de ogen wrijft om de lettertjes op het scherm weer helder te kunnen lezen.

Voor het eerst sinds lang lijkt alles min of meer in elkaar te passen. De opstand begon ongetwijfeld met de aanstelling van Advocaat als bondscoach enkele maanden terug. Zijn capaciteiten als toptrainer staan nergens ter discussie maar ongeloof voor de keuze in kneusje België leidde steevast naar het in twijfel trekken van de goede bedoelingen en langdurige geëngageerdheid van de Nederlander. Zijn aanwezigheid op zowel de loting als de kalenderbepaling, alwaar hij het hoge woord voerde en zijn wil bij de andere landen kon doordrukken, de aanstelling van aartsrivaal Hiddinck bij Turkije die voor extra motivatie kan zorgen en de bekendgemaakte selectie voor de wedstrijd tegen Kroatië, die niet zomaar een kopie maar een verfriste versie van de vorige selectie kan genoemd worden, laat echter het beste verhopen. Advocaat heeft een plan, hij is de perfecte regisseur.

Ook de spelers lijken er klaar voor te zijn. Foto’s van de laatste trainingen tonen lachende gezichten, de rotste appels lijken het schip verlaten te hebben en veel spelers hebben eindelijk die stap voorwaarts gezet in hun carrière. Kompany en Vermaelen spelen zich week na week in de kijker bij Engelse topploegen, Hasard verbluft bij seizoensrevelatie Rijsel. Ook de ‘Belgische’ spelers zullen door de recente Europese successen van de voorbije weken bij respectievelijk Brugge, Anderlecht en Standard op een vertrouwenswolk spelen. En dan hebben we het nog niet gehad over de selectie van de 16jarige sensatie, ene Romelu Lukaku die deze week steeds na schooltijd onze Duivels mocht vervoegen voor de avondtraining en woensdag van bij de start het shirt rond zijn torso mag spannen!

Daarnaast valt de bescheiden en ingetogen houding van de spelers en pers op. Op één negatieve voetnoot na dan. Dit door niemand minder dan de doelman met de naam die een natte droom is van menig stotteraar, Stijn Stijnen. De doelman kon andermaal zijn om ongekende redenen borrelende frustratie tegenover Advocaat niet onderdrukken door ditmaal te stellen dat Club Brugge ‘te min’ zou zijn voor de Bondscoach die enkel oog zou hebben voor Anderlecht en Standard of de spelers bij de grote internationale ploegen. Opmerkelijk stelling, zeker als je weet dat de huidige selectie 3 spelers van Club Brugge telt, waaronder de voornamelijk bankzittende Sonck terwijl het in de competitie oppermachtige Anderlecht maar 2 spelers mocht leveren. Als je weet dat de Kleine Generaal daarnaast ook enigszins verrassend de Zulte-Waregemnaar Colpaert in zijn selectie opgenomen heeft, verliest de kritiek van de ex-Duivel Stijnen in één klap alle geloofwaardigheid. Het is bedroevend dat een speler na een grootse partij in Valencia, deze eigen prestatie met dergelijke lachwekkende uitspraken in de schaduw zet en zijn imago als kamikazedoelman niet alleen op het veld maar ook naast het veld begint waar te maken.

De Duivels en hun veldheer zullen er vanuit het ‘Conrad-hotel’ hun 5sterrenslaap niet voor laten. Ze moeten namelijk klaar zijn voor hun grote première… ‘The Rise of the Red Devils’

Yes we can!!!

Oli

Geef uw mening:
[ratings]

Geen reactie's

Geef een reactie