dsgd.be | Het WK voetbal ‘anders’ bekeken
1939
post-template-default,single,single-post,postid-1939,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive

Het WK voetbal ‘anders’ bekeken

07 jun Het WK voetbal ‘anders’ bekeken

Aah, 11 juni 2010! De hoogmis in het wereldvoetbal breekt vandaag opnieuw aan, het WK Voetbal. En deze editie belooft anders te zijn dan de vorige edities, zo willen ze ons toch laten geloven. Voor de eerste maal zal het, op de Olympische Spelen na, grootste sportevenement ter wereld zich afspelen op het Afrikaanse continent. Ook de bal zal anders zijn. Ronder, vooral veel ronder dan die, als ik het me goed herinner, quasi kubusvormige ‘Teamgeist’ die de Duitsers op hun WK vier jaar geleden aan de wereld wilden opdringen. Voetbaltruitjes zullen na dit WK ook nooit meer hetzelfde zijn. Ploegen als Nederland, Portugal en Brazilië spelen met een hoog technologisch textieltje rond hun bast dat niet alleen veel lichter en zachter is dan die vooroorlogse logge voetbalshirts die tot gisteren gebruikt werden, ook werd het shirt volledig uit gerecycleerd materiaal vervaardigd (per shirt 8 PET-flessen!) en enkel in een beperkt aantal verkooppunten aan het publiek aangeboden in genummerde limited edition paketten met een stevig prijskaartje rond!

Daarnaast zullen er enkele ongebruikelijke teams de revue passeren. Zo nemen Honduras en Nieuw-Zeeland (vooral geplaatst omdat hun barragewedstrijd tegen een minder Aziatisch land mocht afgewerkt worden in plaats van een Zuid-Amerikaans team),voor de tweede maal aan een WK deel, na een kortstondige deelname voor beiden in het jaar ’82. En hoewel enkel de plaatselijke voetbalkenner vlot 3 spelers van de voornoemde selecties kan opsommen gaat de titel voor meest ongekende en mysterieuze ploeg met overweldigende voorsprong naar Noord Korea.

Ploegen als ’25 april’ en ‘het ministerie van lichte industrie’ maken in de meest afgeschermde voetbalcompetitie ter wereld het mooie weer, maar videobeelden, foto’s of wedstrijdverslagen van de DRP Korea League worden nooit vrijgegeven. Zelfs de landskampioenen zijn voor bepaalde seizoenen totaal onbekend en meermaals weigerde het nationale team om politieke redenen deel te nemen aan internationale toernooien zoals de Asian Cup of de voorrondes voor het wereldkampioenschap.

Maar ditmaal was het anders. Hoewel Noord Korea in de voorronde in een moeilijke groep werd ingedeeld met onder andere Iran, Saoedi-Arabië en aartsrivaal Zuid Korea, wisten ze zich al bij al vlot te plaatsen, ondanks de commotie die ontstond voor de thuiswedstrijd tegen hun buurland, dewelke wedstrijd in China diende afgewerkt te worden doordat Noord Korea weigerde het volkslied van de Zuiderbuur af te spelen op hun grondgebied.

In de voorbereiding tot het WK zorgde het land ook meermaals voor opschudding. Zo werd bekend dat de beelden van het kampioenschap in hun thuisland alleen zullen worden uitgezonden als het communistische land wint. Het kan zelfs enkele dagen duren voordat de wedstrijden te zien zijn. Nederlagen zullen slechts minimaal behandeld worden, terwijl de kans groot is dat er na de uitschakeling helemaal niets meer van het toernooi te zien zal zijn. Ook zullen reclameborden en beelden van supporters steevast gecensureerd worden.

Aangezien de inwoners het land niet mogen verlaten en de Noord Koreanen toch enkele supporters in de stadions wilden zien, werden een 1000-tal Chinese acteurs ingehuurd om in Zuid-Afrika hun land te vertegenwoordigen. Kersverse kledingsponsor ‘Legea’ moest meermaals hun shirt-ontwerp aanpassen doordat het steevast als ‘te modern’ werd beschouwd en de derde ingeschreven doelman op de spelerslijst bleek geen doelman maar een spits te zijn. De Fifa wist gepast te melden dat hij dan ook enkel in die hoedanigheid het veld zal mogen betreden.

De vorige WK-deelname van Noord Korea in 1966 was ronduit een succes. In de poulefase werd onder andere Italië uitgeschakeld en pas in de kwartfinale kon het team gestuit worden door een ontbolsterde Eusebio die met 4 doelpunten een 0-3 achterstand in het voordeel van de Koreanen wist om te buigen in een 5-3 overwinning voor de Portugezen. De wereld had met bewondering gekeken naar de verrassende Koreanen en ook nu geloven de Aziaten in hun kansen. De ijzeren discipline zorgt voor een stevig blok en sterspits Jong Tae-Se heeft in een zeldzame vriendenmatch met enkele erg knappe goals tegen het over een stevige verdediging beschikkende Griekenland bewezen dat met hem zeker rekening zal moeten gehouden worden.

De Brazilianen zijn alvast gewaarschuwd! Let the Games begin!!

Olivier

Geef uw mening:
[ratings]

Geen reactie's

Geef een reactie